Vluchtgevaarlijke gevangene Piet S. wil kleinkinderen zien: ‘Het is een familiemens’

Een bijzonder kort geding in de rechtbank van Den Haag vandaag. Een gevangene die geregistreerd staat als ‘vluchtgevaarlijk’ eist in een kort geding dat zijn beperkingen worden opgeheven. Piet S. wil namelijk zijn kleinkinderen vaker zien. S. (67) werd in oktober veroordeeld tot een celstraf van zeventien jaar. De rechtbank in Den Haag zag S., die een decennialange reputatie heeft in de onderwereld, als de baas van een organisatie met drugslijnen over de hele wereld. Van Rusland en Australië tot Engeland en Paraguay. De zaak loopt nog in hoger beroep.

‘Een echt familiemens’

S. zit sinds november 2020 vast en is in 2021 op een lijst geplaatst waarbij strenge toezichtmaatregelen van toepassing zijn. “Hij is een echt familiemens”, vertelde zijn advocaat Esther Blok in de rechtbank. “Hij heeft een grote familie met kinderen en kleinkinderen, maar hij kan geen bezoek zonder toezicht ontvangen van zijn vriendin en geen kleinkinderen in de familiekamer.”

Een gevangene wordt alleen zo’n streng regime geplaatst, als daar goede redenen voor zijn vertelt Charlotte Hees van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). “Dat kan te maken hebben met het gedrag van de gedetineerde of omdat er bepaalde signalen zijn vanuit onder andere de politie en het OM.” Volgens Hees wordt bij elke gevangene een individuele afweging gemaakt. Dat geldt ook voor of je je kinderen en kleinkinderen mag zien. “Dat hangt af van de individuele gedetineerde en is maatwerk. Er wordt een risico-inschatting gemaakt en op basis daarvan worden maatregelen getroffen. Dit kan ook gelden voor bezoek.”

In het geval van Piet S. bestaat volgens de Staat de kans dat S. naar Ecuador zou vluchten, waar de familie van zijn vriendin woont en hij veel contacten heeft. De hoge beveiligingsmaatregelen zouden bovendien nodig zijn, omdat in juli 2022 geprobeerd is zijn schoonzoon te ontvoeren.

Ook zou er sprake zijn van liquidatiegevaar, maar dat is volgens de advocaat mr. Blok van S. gebaseerd op een niet verifieerbare melding bij Meld Misdaad Anoniem. “In De Schie kon ik zo naar de bieb lopen”, zei S. in de rechtszaal, “nu gaan twee bewakers mee, omdat ze mijn schoonzoon hadden ontvoerd.”

Sinds zijn overplaatsing van De Schie in Rotterdam naar de gevangenis in Krimpen aan den IJssel worden de toezichtmaatregelen strikt gehandhaafd, vertelde S. de rechter. Zo mag hij nog maar tien minuten per dag bellen. “Als ik in De Schie drie kwartier belde, was er niemand die wat zei.”

“Je hebt als gedetineerde gewoon recht op contact met de buitenwereld”, legt Sonja Meijer uit, hoogleraar Penitentiair Recht Radboud Universiteit. “Maar een directeur van een gevangenis kan daar beperkingen in aanbrengen. Dan wordt bijvoorbeeld het aantal bezoekmomenten beperkt, of het aantal bezoekers.” Volgens Meijer zijn daar geen wettelijke regelingen voor, maar is het echt aan de directeur van de gevangenis.

Alles op dezelfde afdeling

Bij een strikter regime zitten gevangen vaak op kleinere afdelingen met meer toezicht. “Alles waar een gedetineerde recht op heeft, moet dan op die afdeling plaatsvinden”, zegt Meijer. “De arbeid, het contact met de familie. Dat is allemaal op de afdeling zelf. Een gedetineerde kan bijvoorbeeld ook worden uitgesloten van activiteiten.” Daarnaast lopen er altijd bewakers mee, als de gedetineerde zich binnen de gevangenis verplaatst. “Dat is standaard.”

S. zat in het eerste jaar van zijn gevangenisstraf nog op een reguliere afdeling, waar hij een baantje had als reiniger, vertelt zijn advocaat Blok. “Een baantje voor modelgedetineerden met veel vrijheden.” Er zijn volgens Blok ook nooit ongeregeldheden geweest of straffen opgelegd aan S.

Of de rechter meegaat in het verzoek van S., wordt over twee weken duidelijk. De rechter doet op 22 februari uitspraak.

Bron: RTL