Politie schort proef met preventief fouilleren op na succesvol kort geding mr. E.A. Blok

De Rotterdamse politie mag niet langer persoonsgericht preventief fouilleren. De rechter oordeelde vandaag dat er geen wettelijke basis bestaat voor de proef waarmee de politie de zakken doorzoekt van vuurwapengevaarlijke personen. Daarmee werd gehoopt excessief geweld terug te dringen.

De rechter keek naar de Rotterdamse maatregel omdat een 39-jarige Rotterdammer er een kort geding over aanspande. Hij kreeg eind maart een brief waarin hij erop werd gewezen dat hij te pas en te onpas op straat en in zijn auto gefouilleerd kon worden. De man voelde zich daardoor in zijn vrijheid aangetast en de rechter gaf hem daarin gelijk.

Per direct

Het experiment, dat draait sinds eind 2019,  is na de uitspraak per direct stilgelegd. ,,We gaan eerst het vonnis bestuderen en beraden of we in hoger beroep gaan,” zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM).

Er zijn op dit moment 29 personen aangemerkt als ‘veiligheidsrisicosubject’. Van hen is bekend dat ze in het verleden een vuurwapen hebben gebruikt. De politie wilde deze personen zes maanden op elk willekeurig moment kunnen fouilleren.

Concrete aanwijzingen

Het OM baseerde zich bij de proef op de Wet Wapens en Munitie. Volgens die wet mag je iemand fouilleren als er concrete aanwijzingen zijn dat er strafbare feiten worden gepleegd of gepleegd gaan worden. Maar volgens de rechter werd bij het experiment de wet niet op de juiste manier ingezet. Er moet kort voor of ten tijde van het fouilleren sprake zijn van aanwijzingen voor een misdrijf. De politie mag dus niet al maanden eerder vaststellen dat een persoon een misdaad kan plegen en op basis daarvan fouilleren.

Sinds eind 2019 kregen in totaal 34 mensen de brief van de hoofdofficier. De politie fouilleerde hen in totaal 54 keer, maar trof geen enkel wapen aan. Volgens hoofdofficier Hugo Hillenaar en politiechef Fred Westerbeke bewijst dat het succes van de proef. In NRC concludeerden ze eerder dat van hun brieven een preventieve werking uitgaat.

Bron: AD