Mocromaffia-kopstuk Benaouf A. mag (nog) niet weg uit de EBI

Benaouf A., een berucht Mocromaffia-kopstuk, blijft voorlopig in de extra beveiligde gevangenis de EBI in Vught. Dat is de uitkomst van het kort geding dat hij twee weken geleden had aangespannen tegen de Staat. A. is van mening dat de status ‘extreem’ vluchtgevaarlijk die hij heeft niet op hem van toepassing is.

“Cliënt vertoont alleen maar goed gedrag, er liggen nul rapporten over hem”

De uitkomst van dat kort geding vanmorgen is dat de rechter zich niet-ontvankelijk heeft verklaard. Dat betekent dat de rechter van mening is dat er geen spoedeisend belang is of dat de zaak niet geschikt is voor behandeling in kort geding.

Dat betekent dat A. voorlopig niet naar een lichter regime mag. Zijn advocaat Esther Blok: “Wij zijn uiteraard teleurgesteld door deze uitspraak. Door de niet-ontvankelijkheidsverklaring is de rechter aan de inhoudelijke beoordeling niet eens toegekomen.”

A. spande het kort geding aan omdat hij eind mei halsoverkop moest verkassen van de Afdeling Intensief Toezicht in Leeuwarden naar het zwaarste regime in de EBI. De reden: zijn vrouw deed een kaartje in de brievenbus van de gevangenis. Blok: “Zoals ze zo vaak doet. Deze keer van een vriend die Benaouf feliciteerde met het huwelijk van hem en zijn vrouw. Dat briefje was ondertekend met A12.” Toen gingen alle alarmbellen af. Want A12 mag volgens Blok dan de bijnaam zijn van die vriend, bij de autoriteiten zagen ze er de snelweg in. Oftewel, plannen voor een ontsnappingspoging.

A. heeft zijn naam op z’n zachtst gezegd nogal tegen. In 2017 poogde een aantal handlangers hem met een gekaapte helikopter te bevrijden uit de gevangenis van Roermond. De politie kreeg er lucht van en verijdelde de poging. Er ontstond een achtervolging, waarbij de politie een van de vluchters doodschoot.

Bron: RTL Boulevard