Slachtoffer naakt op stoel in donkere kelder: OM eist celstraffen voor gijzelingen in Hengelose onderwereld

Twee brute gijzelingen in een tijdsbestek van een week. Het gebeurde vorig jaar maart aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo. Vandaag moesten zeven verdachten zich voor de rechtbank in Almelo verantwoorden voor hun veronderstelde rol in deze hardhandige gijzelingen, waarbij een van de slachtoffers naakt werden vast getapet aan een stoel in een donkere kelder. Justitie eist celstraffen.

Het is 22 maart 2023 als een man onder valse voorwendselen naar de woning van een 76-jarige verdachte in Hengelo wordt gelokt. De man komt met de gedachte om een paar grammetjes cocaïne te verkopen, maar het loopt anders af. Uit de slaapkamer van de bejaarde man komen twee gewapende mannen die de drugsdealer dwingen mee te gaan naar een huis aan de Oldenzaalsestraat.

Naakt in de kelder
In het huis aan de Oldenzaalsestraat escaleerde de situatie snel. De man werd gedwongen zich volledig uit te kleden, zijn telefoon werd afgepakt en hij werd vastgetapet aan een stoel in een donkere kelder. De gijzelnemers namen ook video’s op van het tafereel, die al snel viraal gingen op het internet. Vandaag werden deze video’s ook getoond in de rechtszaal.
De drugsdealer is uiteindelijk vrijgelaten nadat zijn familie tienduizend euro aan losgeld heeft afgetikt aan de gijzelnemers. De familie van het slachtoffer eiste vandaag in de Almelose rechtbank dat de verdachten verplicht worden dit geld aan hun terug te betalen.
‘Maffiapraktijken’
De officier van justitie vertelt in haar eis dat het niet veel had gescheeld, of het was voor de slachtoffers heel anders afgelopen. Ze verwijt de mannen ook dat hun roekeloze gedrag onschuldige mensen in gevaar had kunnen brengen. “Maffiapraktijken komen hier wel erg dicht bij, en dat midden in de Hengelose binnenstad. Dit soort wildwest-taferelen in je eigen woonwijk geven mensen een groot gevoel van onveiligheid.”
Justitie eiste celstraffen van variërend van vijfenhalf tot twee jaar tegen de zeven verdachten, waarbij de bewoner van het huis aan de Oldenzaalsestraat de zwaarste straf boven het hoofd hangt. De 76-jarige man werd geconfronteerd met de laagste strafeis.
De rechtbank in Almelo velt over enkele weken een vonnis.