Rotterdammer vrijgesproken van poging doodslag agent door optreden advocaat mr. G. Vermaak

De rechtbank veroordeelt een 23-jarige man uit Rotterdam voor levensgevaarlijk rijgedrag, het doorrijden na een aanrijden en het weigeren om mee te werken een aan een bloedonderzoek. De man moet een taakstraf van 140 uur uitvoeren. Ook krijgt hij een rijontzegging van 14 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. De officier verweet de man ook dat hij met zijn auto op een politieauto te zijn ingereden en daarmee een inzittende agent probeerde te doden of mishandelen. De rechtbank gaat hier niet in mee en spreekt de Rotterdammer vrij van deze verdenking.

De man zou op 11 april 2022 in Arnhem op een politieauto zijn ingereden en daarmee hebben geprobeerd de inzittende politieagent te doden of (zwaar) te mishandelen. Verder vertoonde hij volgens het Openbaar Ministerie – terwijl hij door de politie werd achtervolgd – levensgevaarlijk rijgedrag. Ook zou hij zijn doorgereden na een aanrijding, niet hebben meegewerkt aan een bevolen bloedonderzoek en drugs in bezit hebben gehad.

Camerabeelden niet meegenomen bij beoordeling rechtbank

Van het incident waren camerabeelden die door de politie waren bekeken. Tijdens de zitting waren deze beelden niet meer beschikbaar. Omdat de man en zijn advocaat deze beelden niet hebben kunnen zien, neemt de rechtbank de beschrijving van de beelden door de politie niet mee bij de beoordeling. Mw. mr. G Vermaak. de advocaat van de man, heeft de rechtbank tevens verzocht het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren in deze zaak, maar daar gaat de rechtbank niet in mee.

Vrijspraak van poging doodslag en drugsbezit

De rechtbank oordeelt dat niet kan worden bewezen dat de man heeft geprobeerd de politieagent te doden of te mishandelen. In het proces-verbaal staat dat de politieauto aan de linkerkant zou zijn geraakt, terwijl op de foto is te zien dat de schade aan de rechterkant zit. Ook zijn er getuigenverklaringen die niet overeenkomen met het andere bewijs. Het is voor de rechtbank dus niet duidelijk wat er precies is gebeurd en hoe de schade is ontstaan.
De methadonpillen die in de auto zouden zijn gevonden zijn niet getest. De rechtbank oordeelt daarom dat er onvoldoende bewijs is dat het om drugs gaat. Daarom spreekt de rechtbank de man van deze 2 verdenkingen vrij.

Levensgevaarlijk rijgedrag

De rechtbank oordeelt dat wel bewezen is dat de man levensgevaarlijk rijgedrag heeft vertoond, is doorgereden na een aanrijding en heeft geweigerd mee te werken aan een bloedonderzoek.