Werkstraf voor ‘Fashion Man’ Aydin A. na valse bommelding: ‘Ik werd gedwongen’

Met verbazing hoorde de rechter vandaag het verhaal aan van Aydin A. De Eindhovenaar, die verklaart onder bedreiging een bommelding te hebben doorgebeld tijdens een modeshow in Rotterdam, krijgt drie maanden voorwaardelijk plus een werkstraf van 200 uur..

Het is een gure zaterdagavond in januari 2019 als de telefoon gaat bij de receptie van het Wings Hotel, waar op dat moment een modeshow van de Black Fashion Week plaatsvindt. Het is een bommelding. Iedereen moet het hotel verlaten en de modeshow komt vervroegd ten einde.

Ruim anderhalf jaar later, vandaag in de Rotterdamse rechtbank, bekent Aydin A. het plegen van de bommelding. Maar, zo stelt de man die in modekringen bekend staat als ‘The Fashion Man’ en ook modeshows organiseert, ik werd gedwongen om dat te doen.

Simkaart

Aydin A. zou zijn gedwongen een simkaart te kopen, naar een hotelkamer te komen, en daar via het prepaid-nummer de bommelding te doen – onder schot gehouden door twee mannen. Een Nigeriaanse dame waarmee hij ooit zaken deed, bedreigt hem al jaren, vervolgt hij zijn verhaal, ten overstaande van rechter, officier van justitie en aanklagers: Hotel Wings en modeshow-organisator Bryan Vinisi. Zij moet het brein zijn achter de bommelding.

Verzoening

”Heb je dan nooit aangifte gedaan van die bedreigingen?”, vraagt de rechter. ,,Ik was bang. Voor mijn vrouw en kinderen, die ze dan dreigden te pakken,” is het antwoord van de gedaagde, die tijdens de zitting uit lijkt te zijn op verzoening met de tegenpartij.

Aydin A., eigenaar van de Africa/Asia Fashion Week Europe, vandaag getogen in een strak krijtjespak, stelt zelfs geen concurrent te zijn van Bryan Vinisi, drijvende kracht achter de Black Fashion Week. Hij doet Vinisi een geste: ,,Ik wil hem helpen om zijn event weer op poten te zetten.”

Schadevergoeding

Maar Vinisi wil geld zien. Een ton voor de immateriële schade, want hij balanceert op het randje van faillissement. En 43.000 voor zaken als zaalkosten, personeelskosten en het terugbetalen van kaarten. Daarvan heeft Achmea al 20.000 vergoed, blijkt, als de advocaat van Aydin A. daar naar vraagt. Zijn collega, raadsman van het Wings Hotel, eist ook een schadevergoeding: 10.000 euro. ,,En dan zijn wij nog mild.”

In zijn pleidooi zegt de advocaat van Aydin A. dat ook hij ervan baalt dat zijn cliënt niet eerder aangifte heeft gedaan van de bedreigingen. ,,Maar dat is niet terug te draaien.” Ontslag van alle rechtsvervolging en schulduitsluiting vanwege psychische druk vindt hij daarom gepast in deze zaak.

Bron: AD