Doelwit van grote undercoveroperatie 812 kilo cocaine komt vrij

De vermeende drugshandelaar Joop M. (46) uit Zevenbergschen Hoek, voor wie door de politie een undercoveroperatie werd opgetuigd waarbij een agent uiteindelijk uit het leven stapte, mag de gevangenis uit. De rechtbank in Breda besloot vandaag dat de man na ruim een jaar hechtenis zijn proces verder in vrijheid mag afwachten. M. komt volgende week donderdag vrij, met een enkelband.

Tijdens de regiezitting bij de rechtbank in Breda heeft de verdachte vandaag brisante uitspraken gedaan. ,,De infiltrant lokte me uit tot drugshandel, witwassen, het omkopen van havenmedewerkers en het doen van bitcointransacties’’, las hij voor van een briefje dat hij vooraf had geschreven.

Die uitspraken zouden mogelijk impliceren dat hij gaat bekennen dat hij inderdaad een spil is in de internationale drugshandel, zoals justitie hem ook aanwrijft. Een van de rechters vroeg dat ook met zoveel woorden: ,,Zegt u hiermee dat u schuldig bent aan deze feiten?’’
‘Daar kan ik niet op ingaan’, antwoordde M. ,,Maar ‘ik ben uitgelokt’ impliceert wel dat u het heeft gedaan’’, probeerde ze nog een keer. ,,Dat begrijp ik’’, deed M. er verder het zwijgen toe.

De Brabander wordt verdacht van betrokkenheid bij de import van 812 kilo cocaïne via de haven van Vlissingen. In oktober 2018 onderschepte de politie de drugs. Die lag verstopt in een vracht bananen in een loods in Moerdijk. Ook in december van het jaar erop zou hij coke hebben ingevoerd. Toen ging het om ‘slechts’ 500 kilo, nog altijd een handelswaarde van meer dan 10 miljoen euro. Deze partij werd ontdekt in Duitsland en zat ook al verstopt tussen de bananen. Ook zou hij 1 miljoen euro hebben witgewassen.

Naast de vragen over de undercoveractie, vroegen de advocaten Van Stratum en Esther Blok van M. nog een rits aan getuigenverhoren aan. Daarnaast gooiden ze zo’n 500 velletjes over de schutting met vragen over de versleutelde – en later door de politie gekraakte – berichtendiensten EncroChat en Sky. Met die dienst zou M. hebben gecommuniceerd over de drugshandel. Het zou een schat aan bewijs hebben opgeleverd.

De rechtbank bepaalt pas 18 november over de verzoeken van M. Mogelijk wordt de zaak in maart inhoudelijk behandeld.

Bron: AD

Menu