Vlissingse chauffeur smokkelt uithalers in container haventerrein op

Een 30-jarige vrachtwagenchauffeur uit Vlissingen is woensdagavond door de douane en Zeehavenpolitie in Rotterdam aangehouden. In de container die hij vervoerde werden vijf uithalers aangetroffen, die een terminal op de Maasvlakte probeerden te bereiken.

Uithalers worden in Rotterdam zeer regelmatig ingezet om containers open te maken en cocaïne van het terrein te halen. Een beproefde methode is dat ze zich in een zeecontainer naar het havengebied laten brengen om vervolgens ’s nachts toe te slaan.

De Zeeuwse chauffeur en de vijf uithalers (van 27 en 18 jaar uit Amsterdam, van 24 uit Zeist en van 16 en 20 uit Rotterdam) liepen tegen de lamp tijdens een poortcontrole, die werd uitgevoerd door de douane in samenwerking met de Zeehavenpolitie. ,,We proberen het smokkelaars zo onaantrekkelijk mogelijk te maken en de poortcontrole is één van de maatregelen”, zegt een politiewoordvoerder. De zes zitten vast, omdat ze de Opiumwet hebben overtreden.

Eerder op de dag was het ook al raak in de Rotterdamse haven en pakte de politie zes andere uithalers op. Toen ging het om drie Rotterdammers (20, 20 en 31 jaar), een man uit Almere (22) en twee Belgen (18 en 22). Ook dit zestal werd door douanelieden op de Maasvlakte aangetroffen in een container.

Drukke maanden

 

Het zijn drukke maanden voor de Zeehavenpolitie en de douane in het Rotterdamse havengebied. Sinds het begin van dit jaar zijn in de haven al 53 uithalers aangehouden. De jongste verdachte was 14 jaar. Als het aan de douane ligt, moet er in de strijd tegen drugsuithalers één zwaarbewaakt havengebied komen, waar alle risicocontainers gescand worden.

Bron: AD