Verdachte Mallorca-geweld aangehouden in onderzoek naar cybercrime

Een van de verdachten van het uitgaansgeweld op Mallorca is begin dit jaar aangehouden in een onderzoek naar cybercrime. Het gaat om Lukas O. Het vermoeden van de politie is dat O. gekraakte accounts van Zalando en bol.com doorverkoopt aan derden. In het onderzoek zijn voiceberichten onderschept, waarin Lukas O. spreekt over zijn rol bij het geweld.

Zijn advocaat Joost Vedder bevestigt dinsdag berichtgeving van NU.nl hierover. NU.nl heeft stukken hierover ingezien tijdens onderzoek voor de podcast Het geheim van Mallorca. In een via Telegram verstuurd voicebericht zegt O.: „Een paar gasten zijn gewoon kankerdom geweest. Die hebben gewoon die guy in coma getrapt en dat heb ik gelukkig niet gedaan. In een ander bericht zou hij hebben gezegd: „Ik heb volgens mij die gast twee trappen of zo gegeven. Maar dat was gewoon nog… ik heb gewoon twee trappen of zo gegeven, maar dat was gewoon nog terwijl die guy nog gewoon stond. Terwijl zij nog terugvochten, zeg maar.” Onduidelijk is wie O. bedoelt met „die gast.”

Poging tot doodslag

O. wordt niet verdacht van betrokkenheid bij de dood van Carlo Heuvelman. Wel verdenkt het OM hem van poging tot doodslag in een vechtpartij die voorafging aan de confrontatie met de groep van Heuvelman.

De berichten zijn vorig jaar juli enkele dagen na het uitgaansgeweld op Mallorca verstuurd, meldt Nu.nl. O. was op dat moment in Italië en stond via Telegram in contact met een medeverdachte in het onderzoek naar cybercrime, Kyle B.

Het OM in Oost-Nederland, waar het onderzoek loopt, zegt tegen NU.nl dat er nog niet is besloten of O. in deze zaak voor de rechter moet komen.

’Weinig empathie’

Dinsdagochtend kwam O. opnieuw naar de rechtbank in Lelystad om over zijn persoonlijke omstandigheden te praten. Daar wilde de hbo-student niets vertellen over zijn aanhouding in het onderzoek naar cybercrime. Hij wacht volgens zijn advocaat af wat het OM gaat doen.

In de Mallorcazaak heeft de reclassering gerapporteerd dat O. weinig gevoelens van spijt laat zien en nauwelijks empathie toont naar de slachtoffers. O. ontkent dat en zegt wel degelijk mee te leven met de nabestaanden, maar de onverschilligheid blijkt volgens de rechtbank ook uit de chatberichten. „Daaruit lijkt niet erg te spreken dat je er erg mee zit wat er op Mallorca is gebeurd”, aldus de rechtbankvoorzitter.

Bron: De Telegraaf