Taakstraf dreigt voor oud-Scalda-docent (66): ‘Ik dacht misschien te vrij’

Het Openbaar Ministerie eist een onvoorwaardelijk taakstraf van 240 uur tegen oud-Scalda-docent M.S. (66), die twee studenten dwong tot het maken van seksueel getinte foto’s en video’s.

,,Hij had geen oog voor de belangen van de slachtoffers, ook niet toen ze aangaven dat ze de opdrachten niet wilden uitvoeren. Verdachte ging daar volledig aan voorbij”, zei de officier van justitie, die vrijdag naast de taakstraf ook een voorwaardelijke celstraf vroeg van 4 maanden met een proeftijd van 3 jaar.

M.S. was 35 jaar in dienst bij de mbo-school en gaf naar eigen zeggen les aan 4500 leerlingen. Tussen 2016 en 2019 werkte hij als mentor op de vestiging in Middelburg nauw samen met twee vrouwelijke leerlingen, die volgens hem ‘faalangstig’ waren en wel extra hulp konden gebruiken tijdens hun opleiding.

Met beide jonge vrouwen (nu 24 en 26) ontstond een vertrouwensband, waarbij veel e-mails gestuurd werden en contact was via WhatsApp. S. gaf de twee opdrachten, die volgens de vrouwen ‘steeds gekker’ werden. Van zichzelf fotograferen in sport- en badkleding tot het maken van seksueel getinte foto’s en -video’s, waar de leerlingen met niemand over mochten praten. Als ze niet deden waar S. om vroeg, dreigde hij volgens de slachtoffers met uitschrijving of een slechte beoordeling. S. vertelde de vrouwen ook dat ze hun uitgewisselde berichten moesten wissen.

‘S. voerde psychische druk uit op de vrouwen’

 

Volgens het OM oefende S. psychische druk uit op de leerlingen, die zich gedwongen voelden om de opdrachten die ze kregen uit te voeren. ,,Het kussen van je spiegelbeeld moet overtuigend en hartstochtelijk zijn‘’, citeerde de officier één van de door S. verstuurde berichten. En ook: ,,Als je deze opleiding wilt halen is een complete overgave aan je geweten nodig. Je kunt nu niet meer terug en bent het gevecht met je angsten aangegaan.”

 

Uit gesprekken met een psycholoog is naar voren gekomen dat M.S. een ‘enorme wilskracht heeft’, ‘de lat hoog legt’ en altijd ‘aanstond’. Hij werkte soms 70 tot 80 uur per week. ,,U had echter te weinig oog voor de grenzen, die gepast zijn bij de verhouding tussen een docent en studenten”, las de rechter voor. Zelf omschreef S. het als ‘out of the box denken’. ,,U stond er niet bij stil dat het ongepast is als een leerlinge een bikinifoto doorstuurt naar een docent”, zei de rechter. S. reageerde: ,,Dat waren strandopnames. Wat is er dan mis met een bikinifoto? Misschien dacht ik te vrij’.”

Uit de onderzoeksrapportage blijkt ook dat S. dwangmatige en narcistische trekken heeft, maar niet lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. S. vindt dat het rapport inzicht geeft in wie hij is. ,,En het geeft me een handleiding bij wie ik kan zijn.”

Toen de kwestie drie jaar terug aan het licht kwam, diende S. zijn ontslag in. Op een externe schijf die bij hem thuis werd aangetroffen, stonden 48 video’s, 12 foto’s en een belastend audiofragment. ,,Ook zaten er filmpjes bij van andere meisjes die opdrachten moesten uitvoeren’’, zei de officier vrijdag.

 

In juni vorig jaar, toen de Middelburgse rechtbank een begin maakte met de zaak tegen S., zei de voormalig leerkracht al dat hij alles met een goede bedoeling deed. En vrijdag vertelde S. dat hij de studenten met dezelfde intensiteit zou begeleiden als hij de tijd kon terugdraaien. ,,Gezien de impact op de twee studentes en op mijn eigen leven, vier jaar lang, zou ik dan voor de opdrachten een andere inhoud kiezen.’’

 

In zijn laatste woord betuigde S. spijt aan de twee leerlingen. ,,Omdat ze zich genoodzaakt hebben gevoeld om aangifte te doen. En het spijt me ook dat ik ze niet heb kunnen helpen met het in het reine komen met hun naaste omgeving.” S. werd vandaag bijgestaan door advocaat Gabrielle Vermaak. De uitspraak is op 24 februari 2023

Bron: AD

Rechtbanktekening: Eric Elich