Schutter Sparrenrode om medische redenen op vrij voeten

De 33-jarige Rahgid S. uit Rotterdam die vorig jaar juli met een kalasjnikov op een woning in de Leidse Sparrenrode schoot, is voorlopig in vrijheid gesteld. Hij mag zich buiten de cel laten behandelen aan een beenwond die hij in de nacht van de aanslag opliep.

Het Openbaar Ministerie (OM) had maandag grote moeite met de schorsing van het voorarrest. “Kogels gingen door muren en kasten”, aldus de officier van justitie. S. schoot in de bewuste nacht in juli 2022 een heel saldo kogels op de woning af. Daar was op dat moment niemand aanwezig.

De politie startte meteen een groot onderzoek, waarbij de hele omgeving werd afgezet en doorzocht. In de buurt werden een motorfiets en het automatische geweer gevonden. S. werd al de volgende dag in zijn woonplaats aangehouden en zit sindsdien vast. Hij bekende de aanslag. Daar kreeg hij naar eigen zeggen drieduizend euro voor. Geld dat hij nodig had voor zijn kinderen.

Drugshandel
In het beschoten huis in de Merenwijk woonde Ibrahim Y. Die wordt door justitie in verband gebracht met grootschalige internationale drugshandel en witwassen. Hij is de eigenaar van meerdere clubs in Zoetermeer en Rotterdam, die allebei meerdere keren zijn beschoten. Aan de Kenauweg in Leiden, een adres waar bedrijven van Y. staan ingeschreven, werd een week voor de schotenregen ook al een handgranaat neergelegd.

Geamputeerd
Na de beschieting van de woning in de Sparrenrode ging S er op een motorscooter vandoor. Daarbij botste hij tegen een paaltje, waarbij hij een fikse beenwond opliep. Die verwonding  is tijdens zijn hechtenis gaan ontsteken. Uit een rapportage van het ziekenhuis blijkt dat het onderbeen mogelijk moet worden geamputeerd. Volgens de advocate van S, mr. E.A. Blok,  is dat de schuld van de medische diensten van de gevangenissen in Alphen aan den Rijn en Scheveningen. “Zij hebben het goed mis laten gaan”, zei de raadsvrouw maandag in de rechtbank. “Mijn cliënt kan amper lopen. Dat zal hij opnieuw moeten leren.”

Bron: Sleutelstad.nl