Schutter dubbele moord McDonald’s Zwolle: ‘Ik werd afgeperst’

De man die in een drukke McDonald’s in Zwolle twee broers doodschoot, zegt dat hij maandenlang door hun familie werd afgeperst en bedreigd. Het zou niet zijn bedoeling zijn geweest om de mannen te vermoorden, zei hij in politieverhoren die de NOS heeft ingezien.

Donderdag begint de rechtszaak tegen de 32-jarige Veysel Ü., verdacht van het doodschieten van de broers Hüseyin en Ali Torunlar. Hij deed dit in maart dit jaar voor de ogen van tientallen getuigen, onder wie veel kinderen.

“Wat er in de McDonald’s gebeurd is, heb ik echt spijt van”, zei Ü. afgelopen maand tegen de recherche. “Ik schaam me vreselijk. Ook voor de kinderen die erbij waren.” Een paar uur na de schietpartij meldde Ü. zich op het politiebureau in Deventer. “Ik heb iets ergs gedaan”, zei hij. Hij gaf meteen toe dat hij had geschoten en werd aangehouden.

Het pistool zou hij hebben meegenomen omdat hij zich bedreigd voelde door de broers, maar Ü. zegt dat hij niet van plan was hen iets aan te doen. In mei heeft de politie samen met hem gezocht naar zijn telefoon en het wapen, maar die zijn niet gevonden.

Veysel Ü. wordt door het OM verdacht van moord of doodslag. Zijn advocaten, Esther Blok en Michel van Stratum, betwisten dat sprake is geweest van een koelbloedige liquidatie. “Alles wijst erop dat onze cliënt lange tijd is opgelicht, afgeperst en met de dood bedreigd. Het lijkt op een geval van psychische overmacht.”

Volgens de advocaten verkeert de verdachte nog altijd in “een soort shocktoestand”, maar werkt hij mee aan het onderzoek.

Bron: NOS