Rechtbank wacht met uitspraak in liquidatiezaak en heropent onderzoek

Een opvallende ontwikkeling in de zaak rond de liquidatie van Rotterdammer Merwin Frans (30) die mei vorig jaar voor zijn huis werd doodgeschoten. Vandaag zou de rechtbank uitspraak doen tegen de vermeende daders die twee weken geleden twintig en veertien jaar tegen zich hoorden eisen, maar het vonnis gaat nog even de koelkast in. De rechtbank heeft het onderzoek heropend.

De rechtbank is tot dat besluit gekomen omdat volgens haar het onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) niet volledig is geweest. Daarbij draait het om historische telecomgegevens over de verdachten die door het OM als bewijs zijn gebruikt. Het Europese Hof heeft echter vrij recent een uitspraak gedaan over het gebruiken van verkeers- en locatiegegevens  en privacy in een strafrechtelijk onderzoek. Ze is daar op tegen. Tijdens de rechtszaak van twee weken gelden was die uitspraak van het Europese Hof nog niet bekend.

Verschillende auto’s

Wat het OM betreft is het klip en klaar dat de 21-jarige Dordtenaar Michelangelo B. de koelbloedige afrekening uitvoerde en Capellenaar Anderson B. (21) de vermeende schutter naar de plek des onheils reed en daarna de vluchtauto bestuurde. Bij de bewijsvoering heeft het OM nauwgezet in kaart gebracht waar de verdachten voor en na de liquidatie met twee verschillende auto’s zijn geweest. De vraag is nu of dat als rechtmatig kan worden beschouwd.

De rechtbank stelt het OM en de advocaten van de verdachten in de gelegenheid hun standpunt over het bewuste arrest kenbaar te maken. Ze hebben daarvoor tot vrijdag 9 april de tijd. De verdachten blijven in voorlopige hechtenis.

Van dichtbij neergeschoten

Merwin Frans was in de vroege ochtend van 29 mei nog maar net bij zijn huis aan de Bramentuin in Rotterdam-IJsselmonde uit de taxi gestapt of hij werd van dichtbij neergeschoten. De twee jonge verdachten konden na een achtervolging door de politie worden aangehouden nadat ze op een geparkeerde auto waren geklapt. Het heeft er alle schijn van dat ze zich als huurmoordenaar hadden laten rekruteren.

In de auto van het tweetal werd het vuurwapen gevonden waarmee de dodelijke kogels op Frans waren afgevuurd. De nabestaanden van het slachtoffer kregen tijdens de rechtszaak niet het antwoord op de twee vragen die hen al zo lang kwellen. Waarom moest Merwin Frans dood en wie was de opdrachtgever? Nu de rechtbank nieuw onderzoek eist, blijven ze voorlopig ook in het ongewisse over de – eventuele – veroordeling en de straf die daar aan wordt gekoppeld.

Bron: Algemeen Dagblad