Ontvoerde Eindhovenaar ondanks 8 kilo cocainebezit vrij uit voorarrest

DEN BOSCH – Hoewel er acht kilo cocaïne in zijn meterkast lag en hij voor tonnen aan spullen van Gucci, Chanel en Dior in huis had, mag Eindhovenaar Juliën M. toch vrij uit voorarrest.

De politie vond alles nadat hij eind februari bijzonder grof werd ontvoerd. De rechtbank ziet dat hij daardoor een trauma opliep en opsluiting helpt bepaald niet mee aan genezing.

Een buurman hoorde Juliën M. (33) op een maandagavond buiten schreeuwen. Op straat lag verse friet, een pizza, en twee schoenen. De wagen van de buurman stond open. Een BMW scheurde weg, en dat wist de buurman te filmen. Hij belde meteen de politie. Die zag een deel van het kenteken op de film en via wegencamera’s kon ze de rijdende wagen opsporen.

Waarschuwingsschoten

Deze scheurde richting Utrecht waar politie hem opwachtte en achtervolgde. Toen ze de wagen tot stoppen dwong, sprong de bestuurder eruit. Na waarschuwingsschoten koos hij eieren voor zijn geld en ging in de boeien. In de wagen zat een andere man en de Eindhovenaar. Die had flinke klappen gekregen en handboeien om. In de auto lag ook een pistool, waarmee hij was geslagen en bedreigd.

De zaak werd nog vreemder na een huiszoeking. De politie vond acht blokken van elk een kilo cocaïne en elders in huis luxe goederen als merkkleding, schoenen en sieraden van onder andere Gucci, Chanel en Rolex. Volgens de douane was het allemaal echt. Enkel de kleding was al meer dan een ton waard.

Alles ging de gevangenis in, het slachtoffer wegens bezit van de drugs en witwassen van de spullen. Die opsluiting was onterecht, vond hij. De kleding en tassen waren wel degelijk nep, maar het was heel goed nagemaakt. De cocaïne was niet van hem. Hij had een berooide vriend tijdelijk in huis genomen en op een dag zag hij een tas, met die vreemde pakjes er in. Die moesten onmiddellijk het huis uit, had hij gezegd en hij wist niet beter dan dat dat ook was gebeurd.

Trillende stem

Officier van justitie Wineke Wichern dacht daar anders over. Zijn DNA zat ook aan de binnenkant van de verpakking. En de douane weet echt wel wat vals is en wat nep. Ze was dan ook tegen het verzoek van advocate Esther Blok die tijdelijke vrijlating vroeg. Via een videoverbinding vroeg de verdachte dat zelf ook, met trillende stem. Hij was diep onder de indruk van alles. Natuurlijk is hij nog steeds bang voor herhaling. En in de gevangenis herinnert alles hem nog aan die nacht. Zo moet hij af en toe zelf opnieuw in de boeien. Hij krijgt therapie maar dat is een stap vooruit, twee stappen achteruit.

Ontvoerders blijven vast

Volgens officier Wichern had de man dit allemaal niet verdiend, maar het hing natuurlijk wel samen met de cocaïne in zijn huis. De rechtbank was het echter met de advocate eens en laat hem voorlopig vrij. Dat geldt niet voor twee andere verdachten: de ontvoerders. De bestuurder (46) wil niks zeggen, de bijrijder bezweert onschuldig te zijn. Hij zou pas in Utrecht zijn ingestapt, en binnen een minuut begon de achtervolging. Maar de rechtbank weet dat zijn DNA op het pistool zat waarmee klappen waren uitgedeeld. Die twee blijven vastzitten.

Bron: ED