gevangenis ontsnappen

Ontsnappen uit gevangenis is niet strafbaar

De ontsnapte dief die uit gevangenis De Schie was ontsnapt, had zich verstopt in een blauwe vuilniszak. Dat blijkt uit camerabeelden. Die vuilniszak werd gedragen door een vriend die net zijn straf had uitgezeten en de gevangenis mocht verlaten.

Geen extra straf

De politie is naar de ontsnapte gevangene op zoek, maar advocaat Wesley van Soest verwacht niet dat de man een extra straf krijgt naast zijn gevangenisstraf die hij al had gekregen. Van Soest is gespecialiseerd in het detentierecht.

Negatieve gevolgen

De ontsnapping kan wel negatieve gevolgen hebben bij een voorwaardelijke invrijheidstelling. Bij een voorwaardelijke invrijheidstelling kan een gevangene eerder vrijkomen als hij zich aan bepaalde voorwaarden houdt. Bijvoorbeeld door niet opnieuw een strafbaar feit te plegen.

Van Soest: “Je wordt bij een ontsnapping dan als het ware gestraft binnen de straf die je al opgelegd had gekregen. Als je een straf van zes jaar had met twee jaar voorwaardelijk, kan het ontsnappen als gevolg hebben dat je een deel of het geheel van die twee jaar voorwaardelijke invrijheidstelling toch moet uitzitten.”

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4534116/ontsnappen-uit-gevangenis-niet-strafbaar-volgens-de-wet

 

Menu