OM eist tot 9 jaar cel en geldboetes tegen grote drugsorganisatie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag gevangenisstraffen van 5 tot 9 jaar geëist tegen de leden van een criminele organisatie die zich intensief heeft beziggehouden met internationale drugshandel. De zes verdachten staan terecht voor de rechtbank Overijsel in Zwolle. Bij een aantal van hen is bij de doorzoeking van hun woning een vuurwapen gevonden.

De hoogste eis van 9 jaar en een geldboete van € 80.000 is tegen de 53-jarige verdachte met de Italiaanse nationaliteit die door het OM wordt beschouwd als de ‘spin in het web’ van de criminele organisatie.

De verdachten konden worden opgespoord omdat zij gebruik maakten van het cryptoplatform Anom, dat was opgezet door de FBI. Zij verscholen zich achter namen als Matrix, BMW5, The Deer Hunter en Beeber. Uit de chats en uit politieobservaties is gebleken dat de organisatie van 2019 tot 2021 op grote schaal bezig was met het voorbereiden van internationale cocaïnehandel. Ze staan ook terecht voor het voorbereiden van de handel in synthetische drugs en de verkoop van tienduizenden XTC-pillen en tientallen kilo’s ketamine.

“Deze diversiteit aan verdovende middelen zien wij zelden. Dit is een organisatie die zich met allerlei soorten verdovende middelen bezighoudt, zolang het maar geld oplevert”, aldus de officier van justitie.

Bron: Openbaar Ministerie