Megazaak Taxus naar wereldwijde drugshandel van start

In Den Haag is de rechtbank vandaag begonnen met de inhoudelijke behandeling van de strafzaak Taxus. Het Openbaar Ministerie vervolgt 27 personen en acht rechtspersonen in een groot onderzoek naar wereldwijde drugshandel en het daarmee onvermijdelijk gepaard gaande witwassen. De bekende Hagenaar Piet S. (66) is volgens het OM de centrale figuur in de criminele organisatie die deze handel bestierde.

Onderzoek Taxus startte in november 2016 met als doel het criminele netwerk rond Piet S. in kaart te brengen. Bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) waren tientallen berichten binnengekomen dat Piet S. zich bezighield met grootschalige cocaïnehandel en juist weer een flinke klapper had gemaakt. “Hij heeft zoveel geld verdiend, dat hij het momenteel niet kwijt kan”, luidde een van de berichten.

Onder leiding van het Openbaar Ministerie is de politie toen een onderzoek gestart op de verdenking dat Piet S. samen met anderen misdrijven pleegde. Welke misdrijven precies, en met wie hij samenwerkte, dat zou het onderzoek Taxus dan moeten uitwijzen.

De criminele organisatie

Het Openbaar Ministerie meent dat in het onderzoek Taxus een criminele organisatie aan het licht is gekomen die zich niet bezig hield met één soort drugs. Cocaïne, heroïne, hennep, synthetische drugs en de grondstoffen daarvoor; elke kans op een handeltje die voorbij kwam werd aangegrepen. De deelnemers aan het criminele samenwerkingsverband hadden elk eigen specialisaties en deelden die kennis en kunde met anderen, zodat ze van elkaar konden profiteren en elkaar verder konden helpen.

Geld werd volgens het Openbaar Ministerie witgewassen via een constructie van bedrijfjes – de 8 rechtspersonen die worden vervolgd. Crimineel geld lijkt te zijn omgezet in luxe auto’s, dure merkhorloges, zonnebankstudio’s en onroerend goed in Nederland en Spanje.

Bron: Transport-online