Verhuurder drugslab ving 6000 euro huur per week en financierde zo zijn cokeverslaving

Zesduizend euro per week kreeg Kim L., als hij de deel bij zijn boerderij in Baak zou verhuren aan mensen voor een ‘spuiterij’. Een lucratieve én welkome huurdeal voor L., die met het geld zijn cokeverslaving kon betalen en uit de financiële problemen kon komen.

In werkelijkheid werd de bouw van een drugslab voorbereid, dat werd ontmanteld op zondagavond 6 december. Het crystalmeth-lab was in aanbouw in de deel van de boerderij van L. aan de Dollemansstraat, in het uitgestrekte buitengebied tussen Baak en Toldijk.

De 49-jarige Kim L. en de 39-jarige medeverdachte A.H., een man zonder vast adres geboren op Curaçao, werden gearresteerd bij de inval en zitten sindsdien vast. Ze stonden dinsdag voor het eerst voor de rechter voor betrokkenheid bij het drugslab.

‘Spuiterij’ blijkt methlab

Dat L. wist dat zijn deel voor ongure zaakjes gebruikt zou worden, heeft hij bekend. Hij werd in juli benaderd door iemand die mensen kende die een ‘spuiterij’ wilden beginnen. Of zij daarvoor bij L. terecht konden, voor een huursom van 6000 euro per week?

L. kon daar geen nee op zeggen: hij is al meer dan dertig jaar verslaafd aan cocaïne en zo kon hij zijn drugsverslaving bekostigen. Daarnaast kwam het geld goed uit om zijn schulden af te betalen, eveneens opgebouwd als gevolg van zijn jarenlange verslaving.

Maar L. ontkende eerder betrokken te zijn bij het lab en dat herhaalde hij dinsdag. Volgens zijn advocaat Jan Vlug blijkt die betrokkenheid ook nergens uit. ,,Er is voorlopig geen dna van hem gevonden op materialen uit het lab. Wij wachten met smart op de dna-onderzoeken van de andere spullen, zodat de betrokkenheid van mijn cliënt uitgesloten kan worden.”

Dna op een handschoen

L. en zijn mede-verdachte A. H. staan terecht voor het bezit van 3,4 kilo aan methamfetamine, beter bekend als crystal meth, en het voorbereiden van de productie hiervan. Daarvoor stonden al verschillende materialen klaar in de drugsboerderij, zoals chemicaliën en afsluitbare vaten. Ook zijn er gezichtsmaskers gevonden. Op een handschoen in de boerderij is bovendien dna gevonden van H., naast genetisch materiaal van nog vier anderen. Wie dat zijn is niet duidelijk. H. ontkende mee te hebben gewerkt aan het lab. ,,Ik heb er niks mee te maken. Ik heb het niet gebouwd, was er niet bij en ben er nooit geweest”, verklaarde hij.

H., die eerder is veroordeeld voor drugsdelicten en tegen wie nog een hoger beroep loopt in een andere strafzaak, verbleef slechts tijdelijk in het achterhuis van de boerderij waarin een bed and breakfast is gevestigd, zei zijn advocaat Esther Blok. ,,Mede-verdachte L. heeft dat bevestigd en verklaard dat mijn cliënt niets heeft gedaan en alleen veel blowde.”

Voorlopig in de cel

Zowel Blok als Vlug vroeg om vrijlating van hun cliënt, maar die blijven voorlopig in de cel. Volgens de rechtbank is de kans op herhaling te groot, voornamelijk omdat zo’n methlab lucratieve business is waarmee veel geld is te verdienen.

Eind januari werd bekend dat het lab onderdeel was van een internationale drugsbende onder leiding van een Chileen en een Mexicaan, die nog zeker drie andere drugslabs had draaien. Maar hierover werd dinsdag helemaal niets gezegd in deze pro-formazitting, in voorbereiding op de inhoudelijke behandeling van deze zaak op dinsdag 15 juni.

Volgens advocaat Vlug blijkt uit het strafdossier ook niets van een groter verband. En de officier van justitie antwoordde op een vraag van één van de rechters hierover, niet te weten of er nog verdachten bijkomen voor de inhoudelijke behandeling op 15 juni.

Een tijd voor die zaak moet nog bepaald worden.

Bron:  Algemeen Dagblad