Justitie ziet opgepakte man als brein achter meerdere cocaïnewasserijen

BREDA – Politie en justitie denken op het spoor te zijn van een netwerk achter cocaïnewasserijen, waaronder het ontplofte lab in Poortvliet, het opgerolde lab met Colombianen in Lepelstraat en een productieplek in Berkel en Rodenrijs. De spin in het web van deze criminele bende is volgens justitie Joep T. (36) uit Halsteren.

De eind vorig jaar aangehouden hoofdverdachte zou mogelijk in beeld zijn voor nog meer cokewasserijen in Nederland. Uit gegevens van de Spaanse justitie zou blijken dat achter de labs in Lepelstraat en Sint Willebrord, waar ook Colombianen zijn opgepakt, dezelfde organisatie in Zuid-Amerika betrokken is. T. is in de ogen van de onderzoekers de grote organisator in Nederland. Hij zou hebben gezorgd voor locaties, personeel en chemicaliën voor de wasserijen en zelf ook cocaïne hebben verhandeld.

 

54 kilo coke tussen de zure beertjes

Maandagmorgen stond de Halsternaar terecht op een tussentijdse zitting in de rechtbank van Breda, samen met twee medeverdachten. Dit tweetal zou vanuit een loods in Breda 54 kilo cocaïne naar het buitenland hebben willen smokkelen, verstopt tussen een lading afgekeurde snoepjes: Zure Beertjes die al over de datum waren. Justitie denkt dat het gaat om drugs uit een lab van T.. Hij werd enkele dagen voor het transport nog gezien bij de loods, die toen al in de gaten werd gehouden door de recherche.

Meer verdachten

De politie heeft de drugsvangst en aanhouding van chauffeur J.V. (56) uit Etten-Leur en medeverdachte S.L. (49) uit Halsteren op 2 december vorig jaar bewust niet openbaar gemaakt, vermoedelijk om het grote onderzoek naar de criminele organisatie niet te verstoren. In de zaak heeft de recherche zeker nog twee verdachten op het oog die (nog) niet zijn aangehouden, liet de officier van justitie weten.

Eerste keer

In cocaïnewasserijen winnen criminelen, vaak geholpen door Colombiaanse of Mexicaanse specialisten, de cocaïne terug uit het dragermateriaal waarin die voor de smokkel is opgelost, zoals kleding, steenkool of shampoo. De afgelopen jaren werden in Nederland talrijke kleine en (zeer) grote cokelabs ontdekt, bijvoorbeeld nadat ze in brand waren gevlogen zoals in Poortvliet. Het is voor zover bekend de eerste keer dat politie en OM op deze manier het grotere verband denken te kunnen leggen tussen een aantal wasserijen en een  crimineel netwerk daar achter.

Encrochat

De politie kwam de hoofdverdachte op het spoor na de inval vorig jaar in het cokelab in Lepelstraat. Ze ging hem volgen, plakte een zendbaken onder zijn auto en luisterde zijn (auto)gesprekken af. Het onderzoek kwam in een stroomversnelling doordat de recherche de geheime communicatie van T. te lezen kreeg via de gekraakte berichtenserver van EncroChat.

Bron: De Stem