Joop M. over undercoveragent: ‘Gezicht vertrok toen ik vroeg: heb jij Undercover gezien?’

Als verdachte in een corruptiezaak in de haven van Vlissingen werd Joop M. doelwit van een grote operatie waarin een undercoveragent suïcide pleegde. Op de dag dat daar een kritisch onderzoeksrapport over verschijnt, vertelt hij zijn kant van het verhaal.

Twijfels had hij de hele tijd al, over die flamboyante man die begin 2020 zijn buurman werd. Neem nou die BMW 7-serie. Twee maten te groot, zelfs tussen de vrijstaande huizen in Zevenbergschen Hoek. Peter Paul Bakker, zoals de zonnebankbruine man zich voorstelde, was sowieso de enige in de straat met chauffeurs. ,,Het plaatje klopte gewoon niet”, zegt Joop M. ,,Maar dan dacht ik weer: wie ben ik nou? Het is ondenkbaar dat ze zo’n enorme politieoperatie optuigen voor mij.”

Na een jaar voorarrest is Joop M. (46) nu voorwaardelijk vrij. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij twee cocaïnetransporten van in totaal 1300 kilo en witwassen. In afwachting van zijn strafproces draagt hij een enkelband. In het bijzijn van zijn advocaten Michel van Stratum en Esther Blok vertelt hij over de grote undercoveroperatie die plotseling ophield toen Peter Paul Bakker zichzelf in april van dit jaar van het leven beroofde.

De interesse in Joop M. ontstaat als de politie via afluisterapparatuur twee mannen ene ‘Zebra’ hoort noemen, van wie de politie later denkt dat hij het is. Ze beschrijven M. als een drugshandelaar met corrupte contacten in de haven van Vlissingen. Ook gekraakte Encrochat-berichten wijzen op een groot havenlek. Een Team Aanpak Corruptie wordt opgericht om dat lek op te sporen. Joop M., die zelf elke betrokkenheid bij corruptie in de haven ontkent, is verdachte nummer één.

Undercoveragent Peter Bakker raakt tijdens de operatie met zichzelf en het werk in de knoop. Zo erg, dat hij in april in de woning in Zevenbergschen Hoek uit het leven stapt. Hij zwaait nog naar een buurvrouw, doet de gordijnen dicht en dan klinkt een knal. Joop M., die op dat moment in de gevangenis zit, wordt via zijn partner op de hoogte gebracht. ,,Ze belde me via Skype en heeft zo de beelden laten zien. De hele straat stond vol met politieauto’s en een ambulance.’’

De undercoveroperatie heeft diepe sporen nagelaten in het gezin van Joop M., vertelt de vader. Zowel zijn zoon als zijn partner hebben psychologische hulp nodig. ,,Ze zijn in ons gezin gekropen, aan de keukentafel gaan zitten. Het is te ver gegaan. Mijn zoontje heeft verlatingsangst. Ook mijn partner is nog niet de oude. Het viel ons op dat Peter Paul Bakker er ook regelmatig slecht, asgrauw, uitzag. Hij moet zich al die tijd beroerd hebben gevoeld, anders kom je niet tot zo’n daad. Deze politieoperatie kent eigenlijk alleen maar verliezers.”

Bron: AD