Hoofdverdachte van liquidatie Moon Tong Choi (64): ‘Ik heb er niks mee te maken’

Twee jaar nadat de 64-jarige Rotterdammer Moon Tong Choi op koelbloedige wijze in zijn woonplaats werd geliquideerd, staan vandaag de vier verdachten van de afrekening voor de rechtbank. Wat na de eerste helft van de zitting kan worden vastgesteld is dat de 25-jarige Christopher N. als hoofdverdachte wordt beschouwd. Justitie verdenkt hem er van de schutter te zijn geweest.

De man die Choi doodschoot ging er op een scooter vandoor. Die klapte op de ‘s-Gravenweg op een auto waarna de bestuurder van de scooter te voet verder vluchtte. Op de contactsleutel en de tankdop van de gecrashte tweewieler werd echter dna van de 25-jarige Rotterdammer aangetroffen; ook in de helm die door de schutter bij de botsing had verloren. Bij de achtergelaten scooter werd ook een mobiele telefoon aangetroffen. Daarop stond allerhande informatie over Moon Tong Choi; in welke auto hij reed, waar hij woonde.

Dure zonnebrillen

Verdachte Christopher N. kocht de dag van de liquidatie twee dure zonnebrillen. Het viel de verkoper, die N. niet kende, op dat N. mank liep en aan beide handen gewond was. Ook meldde de verkoper de politie dat N. had verklaard een ‘grote klapper met Chinezen’ te hebben gemaakt. Van N. is bekend dat hij na de afrekening in Rotterdam over veel geld beschikte en met dikke pakken vijftigjes op zak liep.  Allemaal belastend bewijs tegen N.

Choi werd de ochtend van 17 oktober 2018 in Kralingen achter het stuur van zijn auto onder vuur genomen. Hij was kansloos. Het uit China afkomstige slachtoffer zat op de kruising van de Willem Ruyslaan met de Oudedijk in zijn auto te wachten tot hij de Oudedijk op kon rijden. Hij kon geen kant op toen het vuur van een automatisch wapen op hem werd geopend. Choi werd in zijn hoofd geraakt en lag dagen in coma voordat hij overleed.

Salvo schoten

Erg professioneel ging het er bij de schietpartij overigens niet aan toe, want bij het eerste salvo schoten gingen de kogels alle kanten op. Veel scheelde het niet of er was die ochtend nog een slachtoffer gevallen. Een van de rondvliegende projectielen belandde net naast de voorruit van een bestelbus in het blikwerk. De bestuurder kwam met de schrik vrij.

De politie verklaarde eerder al aanwijzingen te hebben dat Choi, die actief was in de drugsscene, al dagen in de gaten werd gehouden voordat de aanslag op zijn leven werd gepleegd. Hij werd de fatale dag vanaf zijn woning gevolgd door de man op de scooter. Enkele straten verderop kwam er een eind aan het leven van het slachtoffer.

Vergokt

Waarom moest Choi dood? Bij een eerdere voorbereidende rechtszaak is ter sprake gekomen dat een van de verdachten – Sun L.(30), een neef van het uit China afkomstige slachtoffer – in Hong Kong enkele tienduizenden euro’s van zijn oom zou hebben vergokt. Uit vrees dat zijn oom daarachter zou komen, zou hij de opdracht tot de moord hebben gegeven. Sun L. verklaarde niks te maken te hebben met de liquidatie. Welke rol de andere twee verdachten – Jin C. (32) en Jouhnai B. (24) – volgens het OM exact hebben gespeeld, moet vandaag duidelijk worden.

Voor het proces zijn drie dagen uitgetrokken. Het gaat verder op 30 november en 1 december. Verslaggever Sander Sonnemans doet live verslag van de rechtszaak.

Bron: AD