Hoge Raad vernietigt arrest van Hof Amsterdam door optreden advocaat mr. E.A. Blok

Met zijn arrest van 10 december jl. heeft de Hoge Raad beslist in de zaak die draait om de dood van een Utrechtenaar na een uit de hand gelopen ruzie over drugs, dat de zaak opnieuw bekeken moet worden door het gerechtshof.

De Hoge Raad vernietigt het arrest van het hof, omdat de Hoge Raad stelt dat het hof onvoldoende duidelijk heeft gemaakt waarom de verdachte in deze zaak voorbedachte raad zou hebben gehad. Het al dan niet hebben van voorbedachte raad is het verschil tussen doodslag en moord, en levert dus een flinke strafverhoging op.

In de geruchtmakende zaak, werd een Utrechtenaar zwaargewond aangetroffen op straat met meerdere schotwonden. Later overleed hij in het ziekenhuis. Meerdere verdachten werden aangehouden, waarvan bleek dat zij drugs hadden willen kopen van het slachtoffer. Die aankoop verliep niet goed, en na een korte achtervolging op straat werd het slachtoffer meerdere malen van dichtbij beschoten.

De Hoge Raad overwoog dat er de reële mogelijkheid openstond in de zaak, dat de daders een spontane ruzie hadden gehad over drugs en dat het conflict in korte tijd escaleerde in een schietpartij. Gelet daarop stelt de Hoge Raad dat het oordeel van het Hof dat de verdachte wél met voorbedachte raad had gehandeld, onvoldoende gemotiveerd is. De zaak wordt nu terugverwezen naar het Hof om daar opnieuw behandeld te worden. Eerder kreeg verdachte bij het hof 16 jaar gevangenisstraf opgelegd.

bron: rechtspraak.nl