illegale-sigaretten-handel

Handelaar in illegale sigaretten voorlopig vrij om bij zijn winkels en zieke vrouw te zijn

De Haagse supermarkteigenaar Omid K. (45), die wordt verdacht van omvangrijke handel in sigaretten zonder afdracht van accijns, is vandaag door de rechter in Rotterdam voorlopig op vrije voeten gesteld.

Na een voorarrest van zes maanden dreigen de drie winkels van de Hagenaar failliet te gaan door zijn afwezigheid en zijn vrouw moet worden geopereerd in het ziekenhuis.

Huilend viel de verdachte in de armen van zijn raadsvrouw toen de rechter het besluit bekendmaakte. Justitie verzette zich tegen de vrijlating van de Hagenaar. Hij wordt gezien als ‘de spil in de illegale sigarettenhandel van Den Haag en omgeving’. In aan verdachte gelieerde loodsen en vrachtwagens zijn miljoenen sigaretten aangetroffen, waarover geen belasting was afgedragen.

Bijna twee jaar lang heeft justitie de telefoons van de Hagenaar afgetapt en hem gevolgd en gefilmd. Drie medeverdachten, onder wie een bedrijfsleider van zijn winkels, hebben voor hun betrokkenheid bij de mega-belastingontduiking strafbeschikkingen opgelegd gekregen.

Zwijgrecht

Tijdens zijn voorarrest wist de Hagenaar een mobiele telefoon zijn cel in te smokkelen, waarmee hij contact onderhield met onder meer de medeverdachte bedrijfsleider, meldde de officier van justitie. Bij de politie beriep Omid K. zich op advies van zijn advocaten steeds op zijn zwijgrecht.

Maar onlangs heeft de supermarkteigenaar bekend dat hij voor zijn eigen winkels illegale en valse merksigaretten inkocht en verkocht. Dat hij ook op grote schaal buiten zijn winkels om in de zeer lucratieve illegale sigarettenhandel zat, heeft hij steeds ontkend. Het zal nog tot – op zijn vroegst – januari volgend jaar duren voordat de aanklager zijn strafeis op tafel legt.

Bron: AD

Menu