Gouwenaar (18) troggelde bejaarden € 17.000 af

Vlak na zijn aanhouding deze zomer, hield hij zijn kaken stijf op elkaar. Maar voor de Rotterdamse strafrechter besluit de 18-jarige Gouwenaar H. M. woensdag toch toe te geven. Vermomd als pakketbezorger troggelde hij van acht bejaarden en één jongere, gehandicapte man in twee maanden tijd enorme geldbedragen af. Totale buit: 17.000 euro. ,,Als ik het niet deed, kreeg ik klappen.”

Een 77-jarige vrouw uit Haastrecht, een demente vrouw (85) uit Bergschenhoek en een 80-jarige man uit Rotterdam behoren tot de slachtoffers. Nadat ze deze zomer bezoek krijgen van een pakketbezorger, missen ze hun pinpas en respectievelijk 3750,  1600 en 6200 euro. Alle drie trapten ze in de truc die de Gouwenaar en nog minstens drie andere verdachten uithaalden. Volgens de officier lichtte de verdachte minimaal negen slachtoffers op. In sommige gevallen droeg de bezorger een jas van PostNL.

Belgeschiedenis

De slachtoffers krijgen vlak voor de bezorging een telefoontje. Er komt een pakketje aan, zo vertelt de beller, maar er moeten nog wel bezorgkosten worden afgerekend. ,,Ik belde aan met het pakketje, pakte de pinpassen van de mensen aan en hield ze tegen de achterkant van mijn iPhone alsof het een betaalautomaat was”, vertelt de Gouwenaar. ,,Ondertussen had ik verschillende pinpassen bij me, bijvoorbeeld van de ING in mijn rechterbroekzak en die van een andere bank links. Als ik de kleur zag, wist ik uit welke zak ik een pas moest pakken om te wisselen. De pincode liet ik de mensen intoetsen op mijn toetsenbord. Die vier cijfers bleven zichtbaar in mijn belgeschiedenis.”

”Waarom heb je zo lang gewacht met praten”, vraagt de officier de Gouwenaar streng tijdens de zitting.,,Ik wist nog niet precies welke zaken er allemaal bij zouden komen”, zegt de verdachte daarop. Ook werkte hij eerder niet mee met een onderzoek naar zijn psyche. ,,Ik dacht dat het verplicht was, daarom wilde ik niet.” Op de vraag van de rechter of hij nu wel wil praten, antwoordde hij bevestigend. Daarom besloot de rechtbank de zaak voorlopig aan te houden.

Het is nog niet bekend wanneer de strafzaak tegen de Gouwenaar wordt voortgezet. Tot die tijd zit hij vast. De drugszaak tegen de man en zijn medeverdachte wordt volgens zijn advocaat op 10 december behandeld bij de Haagse strafrechter.

Bron: AD

Rechtbanktekening: RvdK ’20