Gerechtshof veegt alle bezwaren tegen gebruik EncroChat-berichten van tafel

In de eerste zaak met bewijs van EncroChat die voor een gerechtshof speelde is het hof in Den Haag deze week over de bezwaren van advocaten tegen het gebruik van de Encro-berichten heengestapt. De verdachte in deze zogeheten Vlierbes-zaak, over MDMA-productie, wapenhandel en witwassen, is veroordeeld tot bijna vijf jaar cel.

De zaak is van groot belang omdat het gerechtshof alle bezwaren tegen het gebruik van door de politie leesbaar gemaakte chats van EncroChat tegen het licht heeft gehouden, zonder te wachten op een oordeel daarover van de Hoge Raad. De meeste rechtbanken in Nederland hebben tot nu toe in eerste aanleg zaken met Encro-bewijs verdachten veroordeeld en de bezwaren terzijde gelegd.

In het voorjaar van 2020 hackte de politie in Frankrijk de servers van Encro waarna op iedere telefoon van gebruikers software kwam te staan die alle verstuurde berichten onversleuteld naar de server van de politie stuurde.

Hoge Raad

Advocaten Esther Blok en Michel van Stratum hadden aan het gerechtshof gevraagd om de zaak aan te houden en te wachten op een oordeel van de Hoge Raad. De rechtbank Noord-Nederland heeft in december aan de Hoge Raad zogeheten prejudiciële vragen gesteld over de rechtmatigheid van het gebruik door justitie van data uit gehackte encryptietelefoons van bijvoorbeeld EncroChat en Sky ECC.

Het gerechtshof zegt in het arrest expliciet dat de verdachte bij de Hoge Raad in cassatie kan gaan om een definitiever oordeel over bepaalde rechtsvragen te krijgen.

Bron: Crimesite.nl