Drugslab Baak hoorde bij buitenlandse drugsbende onder leiding van Chileen en Mexicaan

BAAK – Het drugslab dat zondagavond 6 december is ontdekt in een schuur in Baak, was onderdeel van een criminele organisatie die onder leiding stond van een Chileen en een Mexicaan. Dat blijkt uit een bericht van de politie, die recent negen leden van deze in Nederland actieve, buitenlandse drugsbende heeft gearresteerd.

Volgens de politie gaat het om een internationaal opererende bende die zich richt op de bouw van crystal meth-labs en de grootschalige productie van deze harddrug. Het onderzoek naar dit criminele drugsnetwerk liep al een tijd en is gestart na informatie over een vermeende wapenhandelaar in een eerder politieonderzoek.

Uiteindelijk werden eind 2020 in vier labs invallen gedaan. Behalve in Baak ook in het Twentse Vroomshoop, Westdorpe in Zeeland en de Belgische plaats Poppel. Hierbij zijn in totaal vijftien verdachten aangehouden, onder wie twee Arnhemmers.

In het Achterhoekse Baak ging het om een lab dat nog in aanbouw was in de deel bij een woonboerderij. Bewoner Kim L. (49) werd daarbij opgepakt, net als een 38-jarige man zonder vast adres, oorspronkelijk afkomstig van Curaçao. Beiden zitten nog vast in afwachting van de eerste rechtszaak tegen hen. Die staat gepland voor dinsdag 23 maart.

Hoewel L. ontkent betrokken te zijn bij het drugslab, heeft hij wel bekend dat hij de deel heeft verhuurd aan drugscriminelen. Volgens de politie gaat het om de bende die geleid wordt door een 60-jarige man uit Chili en een man van 40 uit Mexico.

Volgens de politie hebben de twee de taken in de criminele organisatie verdeeld: de Chileen zou zaken regelen en faciliteren, terwijl de Mexicaan de baas is over over het product dat ze maken. Dat is crystal meth, een zeer verslavende en voor criminelen uiterst lucratieve harddrug.