Douanemedewerkster en zoon hielpen bij cocaïnesmokkel: ’Gezwicht voor het snelle geld’

Een 57-jarige vrouw uit Capelle aan den IJssel wordt ervan verdacht als douanemedewerker informatie over containers te hebben verstrekt aan een vermeende drugssmokkelaar. Het Openbaar Ministerie (OM) eist acht jaar gevangenisstraf tegen de vrouw.

Ook haar 28-jarige zoon zou bij de zaak betrokken zijn. Tegen hem is zeven jaar gevangenisstraf geëist. De man aan wie de informatie is gegeven, een 49-jarige Rotterdammer, stond dinsdag ook terecht. Als het aan het OM ligt, gaat hij 12 jaar de gevangenis in.

De 49-jarige man was volgens het OM op de hoogte van transporten die verdovende middelen bevatten en die zouden binnenkomen in de haven van Rotterdam. Meerdere keren benadert hij de zoon van de douanemedewerker om informatie op te vragen uit de douanesystemen over die transporten. De zoon vraagt die informatie vervolgens aan zijn moeder. Ook zoekt hij op de laptop van zijn moeder zelf informatie op. De zoon geeft de informatie aan de 49-jarige verdachte, die hem daarvoor betaalt. De zoon zorgt ervoor dat een deel van het geld bij zijn moeder terecht komt.

De zoon is volgens het OM ’gezwicht voor het snelle geld’ en heeft de positie van zijn moeder als douaneambtenaar ernstig misbruikt.

De 49-jarige man die de informatie kreeg, heeft zich volgens het OM gedurende een periode van bijna een jaar schuldig gemaakt aan het voorbereiden en bevorderen van de invoer van cocaïne in Nederland. De openbaar aanklager laat in de strafeis zwaar meewegen dat hij een leidinggevende rol had in deze criminele organisatie en dat hij een ambtenaar heeft omgekocht.

Bron: De Telegraaf